“Pare, el meu entrenador no m’ho deixa fer…”

En Xavier Resta, delegat del Cadet A, ens ha fet arribar aquest article publicat al femSport el divendres 1 d’Abril.

Al llegir-lo, segur que tots pensarem  “jo no sóc així, això no va per mi …” , però si ens poguéssim mirar per un forat possiblement ens emportaríem alguna sorpresa. Fem l’esforç de llegir-lo, recordar-lo i, en el proper partit on juguin els nostres fills, veurem si els pares i mares estem fent bé la nostra tasca a l’Escola de Futbol.

(Si voleu llegir l’article original cliqueu aquest enllaç)

 

“Pare, el meu entrenador no m’ho deixa fer…”

El pare fa de pare, l’entrenador fa d’entrenador i el nen fa de nen: s’ho passa bé i es fa persona a través de l’esport

Diumenge al matí, són les deu, els nens de l’escola de futbol d’un poble del Vallès Oriental salten al terreny de joc. Es disposen a fer un munt de partits entre ells perquè tothom, pares, mares, avis i sobretot els menuts, passin una matinal esportiva plena de bones intencions i somriures. El coordinador disposa les condicions dels partidets, 4 contra 4, els vermells contra els grocs i de seguida un camp de futbol de gespa artificial queda ple de petits trapelles amb rauxa de pilota. De tant en tant, el monitor de zona dóna instruccions i els nens, molt disciplinadament, escolten i apa!!! Sant tornem-hi, a córrer i saltar sense mesura.

Tot és fantàstic, quina manera de fruir d’un diumenge assolellat, però arriba un moment en què un pare (a partir d’ara també mare i familiars) d’un nen li diu al seu fill: “… però vols anar endavant i passar la pilota i marcar gols…”. El nen es mira el seu pare i des del seu ego més profund li respon: “Pare, el meu entrenador no m’ho deixa fer…”. El pare, desconcertat, mira la resta d’adults i garratibat per la situació viscuda diu: “A veure si espavilo el meu fill…”.

Queda clar que cadascú en l’educació dels seus fills i els mecanismes d’espavilament fa el que vol o, més ben dit, el que pot, però així d’entrada no cal generar situacions on els nostres fills es puguin sentir violentats. Els pares només han d’animar i dir lloances de les coses que passen i veuen, i és igual el que passi i el que vegin, continuarem dient lloances. El pare que animi el nen, l’equip i fins i tot l’àrbitre, que també s’està formant; el pare que sigui motor positiu de la situació esportiva en la qual ens trobem immersos, el pare que tregui ferro a tot allò que s’esdevé en el terreny de joc i que ho rebaixi a la classificació d’anècdota. El pare que demostri al seu fill que l’esport, com la vida, de vegades és injust i punyent, però que sempre hem de ser positius davant la incomoditat. El pare, per acabar, que faci de pare, de persona que desitja que el seu fill sigui feliç, independentment dels gols que marqui o del resultat del partit.

Per marcar normes, límits, accions esportives i educatives, situacions de creixement personal, etcètera, ja tenim els monitors/coordinadors/entrenadors. Són ells els que, per la seva preparació i coneixement del medi, han de plantejar com s’han de fer les coses, són ells els que dominen la matèria. Al final el nen que no pot anar cap endavant a marcar gols s’ha de trobar bé amb ell mateix perquè està fent una cosa que el seu entrenador (sovint el seu ídol) li ha demanat, malgrat que això vagi en contra del que voldria el pare.

Finalment, aclarirem una cosa que em sembla molt important: de jugadors de futbol n’hi haurà uns quants que fins i tot seran bons, de persones que han jugat a futbol d’aquella manera encara en trobarem unes quantes més, però al final de tot el procés, tant en el cas dels primers com en el de les segones, només interessarà que tots plegats siguin bona gent… Eh pares!!!

(Joan Carles Folia, Director Gerent d’ORGANITZA, SL LLicenciat en C.A.F.E, mestre i ‘coach’ esportiu i educatiu d’ÚTIL)
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s